Ökade krav på kontroll och precision blev startskottet för Ravemas mätsatsning

Ravema har de senaste åren satsat mer och mer på mätteknik. Under 2023 färdigställde Ravema byggnationen av ett mätrum i sitt Teknikcenter i Värnamo. Behovet för ett dedikerat mätrum växte organiskt ur kundernas efterfrågan på ökad kontroll och precision.

”Vi har tidigare utfört mätningar på plats hos oss på Ravema, men utan den nivån av kontroll som ett mätrum erbjuder. Med vårt nya mätrum har vi fullständig kontroll över miljö, luftfuktighet, temperatur och vibrationer, vilket är avgörande för att säkerställa noggrannheten i mätningarna.” Berättar Stefan Wiberg, produktspecialist på Ravemas mätavdelning.

Henrik Ekenstjärna, produktspecialist på Ravema tillägger:

”Ja, och det är inte bara en lösning på kundernas behov utan fungerar också som en inspirationskälla för andra företag. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska utforma ett mätrum och där kan vi på Ravema finnas till redan vid idéstadiet. Vi kan även dra nytta av vår verktygsavdelning som arbetar med bland annat inredning och arbetsplatsutrustning för att utforma ett snyggt och funktionellt mätrum.”

Stefan berättar att man redan nu börjat använda mätrummet tillsammans med kunder. Kunder kan komma dit för att utbildas, få demonstrationer av mätmaskiner eller handmätdon, men även för att utföra FAT-tester (Factory Acceptance Tests).

”Vi kan producera en detalj i en Mazak-maskin på förmiddagen, mäta detaljen under dagen, och ha ett färdigt resultat till kunden på eftermiddagen. Det är en både tids- och kostnadseffektiv lösning.” Berättar Stefan.

Ledande leverantörer

Ravema samarbetar med några av branschens mest framstående leverantörer inom metrologi. Dels erbjuder man handmätdon genom sin huvudleverantör Hoffmann Group där bland annat de erkända varumärkena Garant, Mitutoyo, TESA och Mahr är en del av produktutbudet.

”Vår produktportfölj inom handmätdon är extremt bred vilket gör att vi kan erbjuda kunderna helhetslösningar inom metrologi tillsammans med våra mätmaskiner. Nu har vi dessutom fördjupat vårt samarbete med Mahr som är marknadsledande på yt- och konturmätning.” Berättar Jakob Roman, försäljningschef metrologi.

Mahr har en lång historia. För nästan 160 år sedan bildades det som idag är Mahr Group i Esslingen, Tyskland. Idag är man en av de större aktörerna på marknaden för mätutrustning och satsar mycket på innovation och produktutveckling.

”Vi har sedan länge haft Mahr i vårt sortiment genom Hoffmann Group, men med ett mindre utbud av enklare mätutrustning. Nu kommer vi bredda vårt sortiment med mer komplexa produkter som t.ex konturmätare, kalibreringsutrustning, mätmikroskop och ytmätare. I och med det fördjupade samarbetet utökar vårt erbjudande till kunderna och vi kan hjälpa till med i stort sett vad som helst inom metrologi.” Avslutar Jakob.

WENZEL – “Your solution partner for industrial metrology”

När det kommer till mätmaskiner är Ravemas huvudleverantörer Wenzel och Jenoptik. Wenzel är ett familjeägt företag som ligger 45 minuter öster om Frankfurt där de har hela sin produktion av mätmaskiner. Alla Wenzels maskiner är producerade med handlappad granit i alla mätande axlar vilket gör att de uppnår den högsta mekaniska noggrannheten. Produktutbudet sträcker sig från de minsta detaljerna upp till detaljer med fyra meter i diameter. De erbjuder även maskiner för kuggmätning, maskiner med höghastighetsskannande beröringsfri mätning, till maskiner för design inom bilindustrin samt maskiner med CT-teknik. CT-tekniken gör det möjligt att titta in i komplexa detaljer och göra oförstörande prov, något som bland annat företag inom medicinteknik eller företag som använder additiv tillverkning har stor användning för.

JENOPTIK – “More Light” for a global photonics group

Jenoptik har arbetat inom optisk mätning i över 140 år. Deras teknikcenter ligger i Jena, nordöst om Frankfurt, med huvudkontor i Villingen-Schwenningen. Jenoptiks huvudfokus är inom optisk mätutrustning, men numera även probmätning och 3D-mätningar, där man kan göra kuggmätningar och mäta kilspår. En av deras mest populära produkter finns inom Opticline som är en produktserie för axelmätning, vilket är användbart för de som sysslar mycket med svarvning.

”Opticline är en extremt snabb och lättprogrammerad produkt. Jenoptik kommer dessutom att presentera en ny modell i Opticline-serien på verkstadsmässan i Stuttgart vecka 17. Den nya modellen kommer att klara av detaljer upp till ∅230 mm istället för tidigare modeller som klarat upp till ∅140mm.” Säger Henrik.

Utbildningar och service

Idag erbjuder Ravema utbildningar inom mätteknik. Dels den standardiserade form- och lägesutbildningen, men man har även möjlighet att göra helt kundanpassade utbildningar i vårt nya mätrum eller ute hos kunden.

”Vi har ju även en serviceavdelning för metrologi där vi åker ut till våra kunder. Vid varje nyinstallation görs en operatörsutbildning för bästa möjliga handhavande.” Säger Henrik.

Genom sina huvudleverantörer inom mätmaskiner – Wenzel och Jenoptik, är Ravema certifierade och kvalificerade att utföra underhåll, kalibrering, reparationer och alla andra typer av serviceaktiviteter på maskinerna.

Vill du veta mer om vårt utbud av mätteknik eller komma för att ta en titt i vårt mätrum? Välkomna att kontakta oss!