Ergonomi i verkstaden: Skapa en hälsosam och hållbar arbetsplats 

När vi pratar om ergonomisk arbetsplatsdesign handlar det om att skapa arbetsmiljöer som passar människor, oavsett om de arbetar på kontoret, i verkstaden eller på lagret. Det innebär att anpassa arbetsstationer, utrustning, arbetssystem och den omgivande miljön efter människors behov. 

Belastningsskador till följd av arbetsmiljön är tyvärr en vanlig orsak till långvarig sjukfrånvaro inom tillverknings- och industrisektorn. Genom att vara medveten om hur medarbetarna arbetar och vilka hjälpmedel de behöver, kan du förebygga olyckor och andra hälsoproblem bland din personal. Detta leder i sin tur till mer produktiva arbetsdagar och minskad frånvaro. Genom att implementera väl genomtänkta ergonomiska lösningar kan arbetsuppgifter utföras på det mest effektiva sättet, vilket minimerar slitage på kroppen och stärker den allmänna hälsan. 

Här är några viktiga faktorer att överväga för att säkerställa ergonomiskt arbete i verkstaden: 

Att lyfta ergonomiskt 

I en produktionsverkstad är dagliga lyftaktiviteter en norm, med både tunga och lättare föremål. Det är viktigt att alla former av lyft på arbetsplatsen, oavsett vikt, utförs med hjälp av verktyg som minskar risken för belastningsskador på kroppen. 

Dessutom minskar risken för arbetsplatsolyckor avsevärt om man använder utrustning för ergonomiska lyft. Exempel på sådana lyfthjälpmedel kan vara justerbara verktygsvagnar och bänkar, lyftbord, pirror, palltruckar med mera. Dessa verktyg garanterar inte bara personalens säkerhet utan ökar också effektiviteten och produktiviteten på arbetsplatsen.

Arbetsställningen – A och O för ergonomin 

Inom verkstads- och industrisektorn är det vanligt med långa perioder av stående arbete, vilket kan leda till slitage på rygg och knän. I sådana arbetsmiljöer kan arbetsstolar ge avlastning vid övergången från sittande till stående. Ytterligare ett ergonomiskt alternativ är låga arbetsstolar med hjul, som hjälper personalen att undvika positioner som kräver att man sitter på huk eller knä, vilket minskar belastningen och ökar komforten. Dessa ergonomiska stolar är utformade för att stödja kroppens naturliga hållning och kan avsevärt förbättra det allmänna välbefinnandet på jobbet. 

Höj- och sänkbara arbetsbord och bänkar ger stora fördelar vid hantering av föremål av varierande storlek eller om er personal roterar mellan olika arbetsstationer och höjden behöver justeras. Dessa mångsidiga möbler tillgodoser de ergonomiska behoven hos flera användare och uppgifter.  

Effektiva arbetsflöden 

På Ravema är vi dedikerade till att optimera effektiviteten i arbetsflödet i verkstaden. Vi skräddarsyr arbetsytans layout för att passa till ditt företags specifika behov. Våra smarta förvaringslösningar, inklusive lådor, skåp, bänkar, hurtsar, verktygsvagnar och verktygspaneler med krokar, är utformade för att effektivisera verksamheten och minska onödiga transportsträckor. Dessa strategiska förbättringar bidrar till en mer produktiv, organiserad och välfungerande verkstadsmiljö. 

Läs mer om hur ni kan skapa effektiva arbetsflöden och struktur i verkstaden med 5s-metoden här: Ordning och reda i verkstaden med 5S-metoden! – Ravema  

Behöver ni hjälp att se över er hur er verkstad kan bli mer ergonomisk? Kontakta oss på hjälper vi er att se över just ert unika behov!